Inkomsten donaties nemen toe!

Uit onderzoek is gebleken dat de opbrengsten uit donaties toenemen. Ondanks de crisis blijven mensen gul geven. Dit maakt Nederland één van de meest vrijgevige landen ter wereld. 73% van de Nederlanders boven de vijftien jaar doneert geld aan goede doelen.

Door: Hauwkar Raouf

Goede doelen doen er alles aan hun naam hoog te houden. Het verleden laat zien dat een schandaal snel geboren is, met alle negatieve gevolgen vandien. Betrouwbaarheid staat bij hen voorop. Voor duurzame groei is het noodzakelijk niet alleen op kosten en inkomsten te focussen, maar veel meer op langdurige relaties met partners en donateurs.

Het Centraal Bureau Fonsenwerving (CBF) publiceert het Verslag Fondsenwerving over de periode 2001-2010 met gedetailleerde gegevens over 2010 van 831 goededoelenorganisaties. De opbrengsten uit eigen fondsenwerving stegen de afgelopen tien jaar met gemiddeld 3,8%, vorig jaar was dat 4,7%. Daarnaast heeft de Geefwet, die vanaf 1 januari 2012 van kracht is, er mede voor gezorgd dat de inkomsten uit donaties toenemen.

Iedereen die een gift aan een goed doel wil schenken, krijgt te maken met de Geefwet. Het doel van deze wet is namelijk om de fiscale fasciliteiten voor giften aan non-profitorganisaties te stroomlijnen. Voor goededoelenorganisaties betekent de Geefwet dat het makkelijker is om giften en schenkingen te ontvangen. Voor donateurs, zowel ondernemers als particulieren, houdt de komst van de Geefwet in dat het voortaan makkelijk is een financiële bijdrage te geven en daarmee te profiteren van fiscaal voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *