Ziekenhuizen met MVO-aanpak presteren niet beter

Van onze redactie

 

Recent is uit onderzoek gebleken dat ondernemingen die maatschappelijk verantwoord ondernemen effectiever zijn. Dit is nu ook onderzocht voor ziekenhuizen. De uitkomst is dat er geen enkel verband is gevonden tussen de kwaliteit van ziekenhuizen en het al dan niet voeren van een actief beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

People, Planet en Profit zijn drie termen die continue terugkomen wanneer het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor ziekenhuizen betekent dit onder andere aandacht geven aan de onderwerpen duurzaam inkopen, energiebesparing en afvalreductie. Maar ook de mens is hierbij niet weg te denken. Het ene ziekenhuis helpt mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt weer aan werk en het andere ziekenhuis richt zich extra op de patiëntenzorg. Meike van Schie, student aan de Haagse Hogeschool, heeft een aantal ziekenhuizen onder de loep genomen.

 

Uit haar onderzoek blijkt geen aantoonbaar verband. We bellen met de onderzoeker voor een toelichting. Van Schie: “Het Rivas Beatrixziekenhuis is dit jaar voor de tweede keer als beste ziekenhuis gerangschikt maar doet weinig tot niets aan zichtbaar verantwoord ondernemen. Het ziekenhuis kent geen milieujaarverslag en werkt niet met de Milieuthermometer. Dit is een milieumanagementsysteem dat een duurzame bedrijfsvoering borgt en stimuleert binnen de zorg”.

 

MVO-beleid wint wel aan populariteit onder ziekenhuizen. Van Schie: “Het Martini Ziekenhuis is dagelijks bezig met hun MVO-aanpak en stelt ieder jaar weer opnieuw haar duurzaamheidsdoelstellingen vast. Echter staan zij niet tussen de beste ziekenhuizen van Elsevier en zijn door het Algemeen Dagblad gerankt op plek 61 en werken wel met het milieumanagementsysteem. Dat betekent dat zij veel bezig zijn duurzaamheid en hun verantwoord ondernemen maar blijkbaar niet effectiever of beter presteren.” We vragen wat hier een mogelijke verklaring voor is. Van Schie: “Het zou kunnen dat de kwaliteit van ziekenhuizen vooral bepaald wordt door de artsen en verpleegkundigen. Misschien dat die minder letten op MVO-aspecten bij het kiezen van een werkgever. Of de directie heeft meer oog voor MVO en wat minder voor kwaliteit. Maar dat is speculeren en dat moet een onderzoeker eigenlijk nooit doen. Om die vragen te beantwoorden, moet eerst onderzoek worden gedaan.”

 

Onderstaande tabel geeft weer welke ziekenhuizen verantwoord ondernemen en hieruit kan dus worden geconcludeerd dat de prestaties van ziekenhuizen geen verband hebben met hun MVO-aanpak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *