Opdraaien, opdraaien, opdraaien inwoners de dupe van begrotingstekorten

Uit onderzoek is gebleken dat er in een aantal gemeentes in Nederland inwoners onrechtmatig de dupe zijn van de begrotingstekorten. Er bestaat namelijk een matige kans dat de hoeveelheid inwoners van een gemeente de reden is voor een hoger begrotingstekort.

Door: Zubair Hoesenie

Een aantal gemeentes in Nederland heeft te maken met structurele begrotingstekorten. Deze gemeentes verhogen meestal hun OZB-tarief, de rioolheffing en diftar om de tekorten te compenseren. Daarnaast bezuinigen deze gemeentes vaak op zwembaden, sportvoorzieningen, bibliotheken en zorg. De inwoners zijn dus meestal de dupe van de tekorten, maar is dit wel terecht?

Gemeentes ontvangen voldoende budget om hun uitgaven te compenseren, omdat er tijdens het toewijzen van het budget rekening wordt gehouden met het aantal inwoners. Desondanks hebben gemeentes met een grote omvang meer uitgaven dan gemeentes met een kleine of gemiddelde omvang, wat ook best logisch is. Echter, is er uit onderzoek gebleken dat een gemeente met een grote omvang meer uitgaven heeft en meer uitgaven leidt tot een hoger begrotingstekort. Er blijkt namelijk een sterk verband zijn tussen de hoogte van de uitgaven van een gemeente en het begrotingstekort.

De resultaten van het onderzoek zijn best vreemd, omdat de omvang van een gemeente gebaseerd is op de hoeveelheid inwoners en uit dit onderzoek is gebleken dat het budget in sterke mate afhankelijk is van het aantal inwoners. Dit betekent dat de uitgaven van een gemeente die afhankelijk is van de omvang in beginsel niet moet leiden tot een hoger begrotingstekort, omdat de gemeentes voldoende budget toegewezen krijgen om de uitgaven te compenseren.

Opdraaien

Kortom de omvang van een gemeente oftewel het aantal inwoners heeft een sterke invloed op de uitgaven van een gemeente en dus ook op de tekorten. Echter, ontvangen gemeentes voldoende budget om de uitgaven te compenseren, omdat er rekening wordt gehouden met het aantal inwoners. Daarnaast bestaat er een matige kans dat de hoeveelheid inwoners van een gemeente voor een hoger begrotingstekort zorgt. Dit betekent dat de begrotingstekorten niet altijd de schuld is van het aantal inwoners per gemeente, maar zij toch moeten opdraaien voor de tekorten. Er bestaat dus een matige kans dat het aantal inwoners van een gemeente de reden is voor de begrotingstekorten, oftewel in een aantal gemeentes in Nederland zijn inwoners onrechtmatig de dupe van de tekorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *