Effect van de COVID-pandemie op het donatiegedrag van studenten

Uit onderzoek is gebleken dat de covid-pandemie geen effect heeft gehad op het donatiegedrag van studenten. Bij dit onderzoek is er gekeken naar een groep van 50 studenten en op basis van de uitkomsten van het onderzoek is er geconcludeerd dat de covid-pandemie geen effect heeft gehad op het donatiegedrag van studenten.

Door: Dina Allaoui

De COVID-pandemie heeft zeker gevolgen voor goede doelenorganisaties in Nederland. Die gevolgen verschillen overigens sterk per individuele organisatie. De goede doelensector omvat dan ook organisaties die als gevolg van COVID-19 aanzienlijk in inkomen achteruit zijn gegaan, een deel van hun staf heeft moeten ontslaan en een deel van hun reguliere werkzaamheden tijdelijk heeft moeten stoppen, maar ook organisaties die hun inkomen hebben zien stijgen, meer staf hebben aangenomen en nieuwe activiteiten hebben opgezet (Lau Schulpen, Luuk van Kempen en Sara Kinsbergen, 2020).

De goede doelen die vooral financieel geraakt zijn door COVID-19 vertonen veerkracht en vangen dit vooral op door hun werkzaamheden aan te passen en in een enkel geval staf te ontslaan. Tegelijk zijn ook veel organisaties nieuwe activiteiten specifiek gericht op COVID-19 gestart.

Aan dit onderzoek hebben 50 studenten deelgenomen. Aan iedere student is er gevraagd wat er gedoneerd werd voor dat de pandemie begon en hoeveel er werd gedoneerd. Vervolgens is er gevraagd aan de studenten hoeveel er tijdens de pandemie werd gedoneerd en hoe vaak. Ook is er gevraagd aan wat voor soort goede doelen er werd gedoneerd. Tot slot is er gevraagd of er volgens de studenten impact is geweest op het donatiegedrag.

Uit het onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de studenten voor de COVID- pandemie een bedrag tussen 10 en 15 euro doneerden. Vervolgens is gebleken dat de meerderheid van de studenten elke maand tijdens de pandemie doneerde en dat de meerderheid van de studenten tijdens de COVID- pandemie ook een bedrag tussen 10 en 15 euro doneerden. Ook is gebleken dat de meerderheid van de studenten het meest doneerde aan de categorie “ Religie en levensbeschouwing”. Tot slot blijkt tevens dat er geen effect is geweest op het donatiegedrag van studenten als gevolg van de COVID-pandemie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *