Zelfbeeld tieners wordt beïnvloed door social media

In de afgelopen vijf jaren is het gebruik van social media onder jongeren enorm toegenomen. Jongeren zouden door social media steeds meer onder druk komen te staan, om te voldoen aan ‘het ideale plaatje’.

Door: Jotie Harnandan

 Uit eigen onderzoek en bestaande onderzoeken blijkt dat de wens om iets aan je eigen uiterlijk te verbeteren, wordt beïnvloed door het sociale mediagebruik. Frequenter gebruik voorspelde een toename in de wens om cosmetische chirurgie te ondergaan. Jongeren die vaker socialenetwerksites gebruikten, hechtten later meer belang aan hun eigen uiterlijk, wat er vervolgens weer toe leidde dat ze meer geneigd zijn cosmetische chirurgie te willen ondergaan. De effecten waren even sterk aanwezig bij jongens en meisjes.

Het blijkt dus dat het gebruik van socialenetwerksites ongewenste consequenties kan hebben voor hoe jongeren hun lichaam zien. Meer specifiek voorspelt frequenter gebruik van socialenetwerksites een toename zowel in het belang van het eigen uiterlijk als in ontevredenheid over het eigen uiterlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *