Is de Wet normering topinkomens nageleefd door de hogere onderwijsinstellingen?

Zeven jaar geleden is als gevolg van maatschappelijk druk de Wet normering topinkomens (WNT) geïntroduceerd voor topfunctionarissen in de (semi)publieke sector. Hoe zit het nu met de naleving van deze wet bij de hogere onderwijsinstellingen?

Door: Sinan Boyuksimsek

Wet normering topinkomens
Dat topfunctionarissen in de (semi)publieke sector bovenmatig hoge salarissen en ontslagvergoedingen kregen leidde tot een maatschappelijke verontwaardiging. De in 2013 geïntroduceerde wet had het doel om de salarissen en ontslagvergoedingen van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector te verminderen.

De onderwijssector

Recent is er geconstateerd dat een aantal lagere onderwijsinstellingen zich niks aantrokken van de Wet normering Topinkomens. Er zijn gevallen bekend waarbij de bestuurders van instellingen twee keer zoveel salaris ontvingen dan een minister. Dit leidde weer tot verontwaardiging vanuit de maatschappij. ‘Zou het ook bij andere onderwijsinstellingen dit het geval zijn’, was de gedachte van de maatschappij.

Hogere onderwijsinstellingen en de WNT
Om de naleving van de Wet normering topinkomens te controleren is er een onderzoek uitgevoerd bij hogere onderwijsinstellingen. Voor dit onderzoek is onderzocht of de uitgekozen elf hogere onderwijsinstellingen voldoen aan de eisen van de Wet normering topinkomens voor de salarissen en ontslagvergoeding van de topfunctionarissen. De maatschappij heeft een verwachting dat de in 2013 ingevoerde wet na al die jaren nageleefd zal zijn.

Uit het resultaat van het onderzoek is gebleken dat alle instellingen voldoen aan de Wet normering topinkomens. De hogere onderwijsinstellingen hebben voldaan aan de verwachtingen van de maatschappij omtrent de salarissen en ontslagvergoedingen van topfunctionarissen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *