Effect van bijbaan op studie

Uit onderzoek is gebleken dat studenten beter presteren als ze naast hun studie een bijbaan hebben, maar die bijbaan moet gemiddeld niet meer zijn dan 12 uur per week.

Door: Yasemin Orhan

Steeds meer studenten hebben een bijbaan naast hun studie. Door het hebben van een bijbaan zijn studenten minder financieel afhankelijk van hun ouders en kunnen zij hun loon besteden aan extraatjes zoals bijvoorbeeld reizen, kledij en uitgaan. Vraag is wel: gaat dit niet ten koste van de studie? Dit is dan ook een belangrijk thema zowel voor de studenten zelf, als voor onderwijsinstellingen, werkgevers en de overheid. Aan dit onderzoek hebben willekeurig 30 voltijd studenten van de Haagse Hogeschool deelgenomen. Gevraagd is, heb je een bijbaan en voor hoeveel uur per week en wat is jouw gemiddelde studieresultaat, studievoortgang en verwachte of opgelopen studievertraging. Door middel van een HHSapp, app van school waarin de resultaten van de variabelen zijn weergegeven in een cirkelgrafiek, konden de studenten de vragen snel en juist beantwoorden. De uitslagen werden getoetst om zo een antwoord te vinden op de hoofdvraag: ‘’In hoeverre heeft het hebben van een bijbaan invloed op de studieprestaties van studenten?”.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de studenten met een bijbaan die gemiddeld niet meer dan 12 uur per week is, de studieprestaties positief beïnvloedt. Ook presteren ze beter dan de studenten zonder een bijbaan. Maar een bijbaan, waarbij gemiddeld meer dan 12 uur per week wordt besteed aan werken, heeft wel negatieve gevolgen voor de studieprestaties. De invloed is dan ook sterker naarmate er meer uren worden gewerkt in een week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *