Stijging van de zorgpremie wordt beïnvloed door de reserves van zorgverzekeraars

De zorgpremie gaat elk jaar omhoog, alleen bij een klein aantal verzekeraars blijft de zorgpremie ongewijzigd. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de premiestijging het gevolg is van hogere zorgkosten en lagere reserves. Tevens hebben deze reserves een invloed op de zorgpremie.

Door: Zjaresse Balentin

Voor dit onderzoek werden de premies van 2015, 2016 en 2017 geanalyseerd. De premiestijging in de genoemde jaren was het gevolg van de te verwachten hogere zorgkosten. Tevens hebben uitbreidingen van de basisverzekering plaatsgevonden en deze uitbreidingen hebben tevens bijgedragen aan de premiestijgingen.

Maar was de premiestijging het gevolg van hogere kosten en uitbreidingen van de basisverzekering? De zorgverzekeraars hebben al jaren hun reserves ingezet om de premies zo laag mogelijk te kunnen behouden. Ook in de jaren 2015, 2016 en 2017 werden de reserves ingezet voor de premiedemping. In het jaar 2016 werden veel verzekeringen aangeboden zonder een premiestijging. Dit was te danken aan het inzetten van reserves door de zorgverzekeraars. In het jaar 2017 konden de zorgverzekeraars minder van hun reserves inzetten voor de premiedemping. Dit omdat zorgverzekeraars ook verplichte reserves moeten hebben die ze niet mogen gebruiken. Hierdoor konden de zorgverzekeraars minder hun reserves in 2017 gebruiken, waardoor de zorgpremie fors steeg.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de reserves van de zorgverzekeraars invloed hebben op de hoogte van de zorgpremie. Indien er minder reserves ingezet kunnen worden voor de premiedemping, gaat dit gepaard met een stijging van de zorgpremie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *