Algemene ziekenhuizen lopen geen gevaar ondanks slechte financiële prestaties

We kennen in Nederland ongeveer 61 algemene ziekenhuizen en 8 Universitair Medisch Centra. Uit een recent onderzoek van accountantsorganisatie BDO blijkt dat algemene ziekenhuizen financieel slechter presteren dan UMC’s. Uit eigen onderzoek is gebleken dat ondanks de slechte financiële prestaties de algemene ziekenhuizen in Nederland geen hoger faillissementsrisico lopen.

Door: Zait Yagdi

In 2018 was het weer raak! Het MC Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen werden failliet verklaard. Naar aanleiding van de negatieve berichten in de media heb ik met faillissementsvoorspellingsmodellen onderzoek gedaan naar het faillissementsrisico van algemene ziekenhuizen en UMC’s in Nederland. Dit onderzoek bestaat uit het toepassen van de faillissementsvoorspellingsmodellen. De resultaten van deze modellen worden uiteindelijk statistisch getoetst om steun te vinden voor de verwachting dat algemene ziekenhuizen meer faillissementsrisico lopen dan UMC’s in 2017.

Voorspelling van faillissement

De financiële situatie van de Algemene Ziekenhuizen en UMC’s zijn geanalyseerd aan de hand van insolventieanalysemodellen. Deze modellen werken voornamelijk met kansberekeningen die gebaseerd zijn op de kengetallen. Hieruit is gebleken dat de algemene ziekenhuizen financieel slechter scoren ten opzichte van UMC’s. Van de 16 onderzochte ziekenhuizen lopen 4 ziekenhuizen, waaronder één UMC een faillissementsrisico. Echter kan er op basis van deze modellen geen oordeel gegeven worden omtrent het faillissementsrisico, omdat de uitkomsten ruwe schattingen zijn.

Resultaten

De verwachting op basis van het onderzoek van BDO was dat algemene ziekenhuizen een hoger faillissementsrisico lopen ten opzichte van UMC’s in 2017. Uit statistische toetsing is geen steun gevonden voor deze verwachting. Hiermee lopen de algemene ziekenhuizen in Nederland geen hoger faillissementsrisico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *