Stichting BKR handelt in strijd met de privacywet!

De nieuwe privacywet, de zogenoemde Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is van toepassing vanaf 25 mei 2018. Hoe gaat de stichting met de grootste databank aan persoonsgegevens met deze nieuwe wet om?

Door: Hussein Babakhan

De databank van Stichting BKR telt bijna 11 miljoen persoonsgegevens, die zijn allemaal geleverd door kredietverstrekkers. Sinds de uitspraak van de Hoge Raad, inzake een telefoonabonnement is er een enorme toename van persoonsgegevens bij de stichting.

Door al deze veranderingen heeft Stichting BKR zijn processen moeten aanpassen. De stichting verleent nu, zoals staat in de AVG meer rechten aan de consument. Vanaf de intreding van de AVG op 25 mei 2018 zijn de benodigde rechten voor consumenten ingevoerd, zoals het recht op bezwaar, het recht op beperking van de gegevensverwerking en het recht op verbod van profilering.

Ook is er nu een optie om gratis uw gegevens op te vragen bij de Stichting BKR. Dit kan slechts eenmaal per jaar en er zal door middel van een opgestuurde brief een verzoek moeten worden ingediend. De Stichting BKR beloofd dan om binnen 28 dagen het overzicht op te sturen. Dit gaat in strijd met de privacywet, waarin expliciet staat vermeld dat het voor de consument zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden, om bij de gegevens te kunnen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *