Gemeenten hebben een slechte kostenefficiency

Uit eigen onderzoek is gebleken dat de kostenbeheersing van gemeenten in Nederland verslechterd is. Dit betekent dat gemeenten telkens minder middelen hebben om kosten te reduceren. Van de in totaal 30 a-selecte gemeenten in Nederland scoren vijf gemeenten positief in het onderzoek. Hoog tijd voor de gemeenten om uit te zoeken hoe dat kan!

 

Door: Chiel Nagtegaal

Het afgelopen jaar is er veel te doen om de financiële situatie van gemeenten. Zo meldt de Tielenaar dat de provincie zich zorgen maakt om de financiële situatie van de gemeente Tiel. Hetzelfde geldt voor de gemeente Dongen. Zo meldt de nieuwssite van de gemeente Dongen dat de financiële situatie van de gemeente Dongen zorgelijk is.  Daarnaast meldt het Voorburgs dagblad dat de gemeente Leidschendam-Voorburg, 4,4 miljoen euro te kort komt.

Kostenefficiency

De kostenbeheersing van gemeenten in Nederland is verslechterd. In totaal zijn er bij de 30 onderzochte gemeenten (vijftien klein, vijftien groot) geconstateerd dat meer dan 50 procent van de kleine en grote gemeenten minder middelen hebben om kosten te kunnen beheersen. Met name de begroting blijkt een lastig punt voor gemeenten. Van de 30 gemeenten hebben twee grote gemeenten en drie kleine gemeenten positief gescoord.

Onvoldoende

Een gemeente scoort een onvoldoende in het onderzoek als het twee of minder parameters negatief behaald. De parameters die onderzocht zijn, zijn de (begrote) lasten per inwoner, de (begrote) lasten per km2 en de vraag of de gemeente meer of minder besteed dan de begroting toelaat.

Overall kan geconcludeerd worden dat de kostenefficiency van gemeenten in Nederland niet al te rooskleurig is, omdat vijf (drie klein en twee groot) van de 30 onderzochte gemeenten weinig middelen hebben om de kosten te reduceren. Dit is tegen de verwachting in omdat er juist verwacht wordt dat grote gemeenten schaalvoordelen hebben.

Gezien het feit dat het vooral ligt aan de begroting ligt is er zeker toekomst. Gemeenten zullen meer aandacht moeten blijven geven op de begrotingen die gemaakt worden bij aanvang van een begrotingsjaar, zodat in de komende jaren gemeenten beter met kosten zullen omgaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *