De financiële situatie van musea is niet verslechterd

Uit eigen onderzoek is gebleken dat de financiële situatie van kleine musea in Nederland in 2016 ten opzichte van 2015 niet slechter is dan die van grotere musea. Gezien de ontwikkelingen in de museumsector is het wel belangrijk dat musea de kosten blijven beheersen en de eigen inkomsten verhogen.

Door: Wesley Vermeulen

In een artikel op NU.nl staat dat kleine en middelgrote musea problemen hebben. NU.nl stelt: “De meeste grote musea in Nederland doen het in financieel opzicht goed, maar veel kleine en middelgrote musea hebben het zwaar.” Dit is aanleiding geweest om onderzoek te doen naar verschillende kleine en grotere musea in Nederland. In het onderzoek zijn twintig musea onderzocht. De voor dit onderzoek geselecteerde musea zijn kleine musea en grotere musea.

 

Onderzochte ratio’s 

De financiële situatie van de musea is onderzocht met behulp van vijf verschillende ratio’s. De vijf ratio’s zijn: current ratio, nettowerkkapitaal, debt ratio, personeelskosten ten opzichte van de totale lasten en het resultaat.

Liquiditeit 

Ten eerste zijn de current ratio en het nettowerkkapitaal onderzocht. Dit zijn liquiditeitsratio’s. Uit het onderzoek is gebleken dat in 2016 evenveel kleine musea voldoen aan de norm als in 2015. Ook evenveel grotere musea voldoen in 2016 aan de norm als in 2015.

Solvabiliteit 

Ten tweede is de debt ratio onderzocht. Dit is een solvabiliteitsratio. Uit het onderzoek is gebleken dat het aantal musea dat aan de norm voldoet in 2016 is verbeterd ten opzichte van 2015. Ook is de debt ratio van de grotere musea verbeterd.

Personeelskosten en het resultaat 

Tot slot zijn de personeelskosten en het resultaat onderzocht. De personeelskostenratio’s van de kleine musea zijn verbeterd en die van de grotere musea zijn verslechterd. De resultaten van de kleine musea zijn verbeterd en die van de grotere musea zijn verslechterd.

Uit het onderzoek kan worden geconcludeerd dat de financiële situatie van kleine musea in Nederland in 2016 ten opzichte van 2015 niet slechter is dan die van grotere musea. Gegeven de ontwikkeling in de museumsector dat minder subsidies worden ontvangen, is het belangrijk dat musea de kosten blijven beheersen en de eigen inkomsten verhogen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *