Invloed van schandalen op de opbrengsten van goede doelen

Uit een recent onderzoek over de invloed van schandalen op de opbrengsten van goede doelen is gebleken dat schandalen vooral invloed op korte termijn hebben. In dit onderzoek werden de stichtingen ALS, Greenpeace, Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis en het KWF onderzocht.

Door: Nav Ramoutar

Na de bekendmaking dat oud directeur van de Stichting ALS geld onttrok uit de stichting daalden de opbrengsten. De daling van die opbrengsten werden echter na een jaar weggepoetst en de eerste stijging na bekendwording van het schandaal werd na een tijdsbestek van 2 jaar gerealiseerd. Ook Greenpeace kwam in 2014 in het nieuws nadat werd gespeculeerd over koersverschillen. Daarnaast werd gedrag aan de top vertoont dat haaks stond op de normen en waarden waar Greenpeace voor staat. De opbrengsten van Greenpeace daalden in 2014 en 2015 en steeg het jaar erna weer. In 2017 werd er maar liefst een stijging van 14,5% genoteerd. Tot slot heeft zich een zorgwekkende ontwikkeling plaatsgevonden. De drie bovenstaande hulporganisaties zijn in 2018 namelijk in het nieuws verschenen vanwege seksschandalen. De verwachting is dat het consumenten- en donateursvertrouwen zal afnemen en dit zal invloed hebben op alle hulporganisaties. Naar waarschijnlijkheid zal dit uiteindelijk resulteren in een opbrengst daling. Om na te gaan of dit daadwerkelijk het geval is geweest zal er eerst gewacht moeten worden op de jaarrekeningen van 2018.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *