‘Levers of control’ is een effectief managementmodel bij ziekenhuizen

Uit onderzoek bij een zorginstelling is gebleken dat het “Levers of Control” model van Simons erg nuttig is in de zorgsector. Dit model is erg praktisch toepasbaar voor managers en wordt steeds meer gebruikt.

Door: Wieger Broekhuisen

Dit managementmodel is de afgelopen jaren steeds meer in gebruik omdat het eenvoudig en effectief is. Het LOC-framework stelt dat strategische onzekerheden en risico’s de keuze en het gebruik van de levers of control beïnvloeden, wat gevolgen heeft voor zowel de huidige financiële prestaties als ook het lerend vermogen van de organisatie. Volgens BDO staat door de alsmaar dalende rendementen van ziekenhuizen in combinatie met personele krapte en te verwachten toenemende vraag de beschikbaarheid van zorg sterk onder druk. Daarom is onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dit beheersingsmodel bij ziekenhuizen.

Levers of Control in de zorg

In een zorginstelling spelen de 4 Levers of Control een rol op de volgende manier: Beliefs systems – medewerkers dienen intrinsieke motivatie te hebben om zorgprocessen beter en efficiënter te laten verlopen. Interactive controls –  dit is belangrijk omdat externe factoren zoals nieuwe technologieën en vergrijzing een rol spelen. Boundaries – er dienen duidelijke grenzen te worden gesteld in verband met ethische dilemma’s. Diagnostic controls – Er worden financiële maatstaven geformuleerd met DBC’s (Diagnose-Behandelcombinatie)

Onderzoek

Uit enquêtes en interviews bij een grote zorginstelling blijkt dat de Levers of Control goed moeten zijn ingevuld. Uit interviews met medewerkers bleek dat de normen en waarden (Beliefs) hen sterk motiveerde in hun werk. Vooral door toenemende technologische en IT-risico’s in de zorg wordt het beheersingsmodel steeds belangrijker. Vooral de beliefs systems en interactive controls spelen een belangrijke rol in een ziekenhuis.

Beliefs en interactive controls beïnvloeden boundaries en diagnostic controls. Alle 4 Levers beïnvloeden de Performance van de zorginstelling en beïnvloeden elkaar onderling. Het Levers of Control model is dus erg nuttig gebleken als managementmodel voor een grote zorginstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *