Museumrondleiding met acht medewerkers

Ondanks de bezuinigingen in de musea sector door de overheid, gaat het goed met de musea sector. In de afgelopen jaren is er een forse stijging van het aantal bezoekers die ze ontvingen. De meeste bezoekers kwamen langs bij het Rijksmuseum en het Van Gogh museum, beide gevestigd in Amsterdam. Respectievelijk ontvingen ze ruim 2,2 miljoen en 2 miljoen bezoekers in 2016. Het Rijksmuseum heeft ten opzichte van vorig jaar een daling van 3,6% meegemaakt, terwijl het Van Gogh Museum een stijging heeft meegemaakt van 8,1%.

Door: Darren Tseng

 

Uit een steekproef is voortgekomen dat ruim 55% van de musea in Nederland profijt heeft gehad van de stijgende lijn in de bezoekersaantallen. Niet elke provincie, zoals Flevoland en Twente, hebben profijt gehad van de stijgende lijn in de bezoekersaantallen. Opvallend is dat Museum Boijmans van Beuningen een daling heeft van 60% heeft meegemaakt. Tevens is het ook opvallend dat het Noordbrabants museum een stijging heeft van maar liefst 181,9% Bij de musea die zijn opgenomen in de steekproef zijn er 8,068,889 mensen langsgekomen in 2016. Dat is een stijging van 1,5% ten opzichte van het jaar 2015.

De musea hebben niet alleen het boekjaar afgesloten met een hogere bezoekersaantal maar ook een hogere balanstotaal. Ruim 60% van de musea heeft het boekjaar afgesloten met een hogere balanstotaal. Doordat de musea steeds meer investeren in exposities die wonderbaarlijk mooi zijn of uitermate interessant zijn, trekken ze vele bezoekers aan.

Doordat het aantal bezoekers van een museum stijgt, is er ook besloten om meer personeel aan te nemen. In 2016 hebben de musea geïnvesteerd in fulltime medewerkers en parttime medewerkers. Het aantal fulltime medewerkers is van 2544 naar 2596 medewerkers. Het aantal parttime medewerkers is iets gedaald, namelijk van 523 naar 515 medewerkers. Naast de fulltime medewerkers en de parttime medewerkers zijn er bij de musea ook vele vrijwilligers aan het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *