Vrouwenquotum – Invoeren of niet?

Nederland staat voor een dilemma. Oud-minister Bussemaker wil dat er meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven moeten komen. Daarom is er voorlopig een wettelijk streven ingevoerd, waarbij het bestuur voor 30% uit vrouwen moet bestaan. Maar hoeveel organisaties voldoen er daadwerkelijk aan?

Door: Ikram Ennaciri

In 2013 is er een vrouwenquotum ingevoerd door oud-minister Bussemaker. Dit houdt in dat de overheid streeft naar minimaal 30% vrouwen én 30% mannen in een bestuur. Nederland loopt namelijk achter vergeleken met andere landen. Er is onderzocht hoeveel organisaties voldoen aan het vrouwenquotum.

In 2010, voor de invoering van het wettelijke streven, voldoen 7 op 15 organisaties binnen de non-profit aan het vrouwenquotum. Vervolgens werd in 2013 het vrouwenquotum ingevoerd. Dit heeft gezorgd voor een lichte stijging van 14%. Momenteel voldoen 53% van de organisaties binnen non-profit aan het vrouwenquotum. Alhoewel het een stijging is, groeit het aantal organisaties die voldoen aan het quotum nog niet hard genoeg.

Daarom zal er in 2020 misschien een wet ingevoerd worden, waarbij het verplicht is om aan het quotum te voldoen. Tijdens het onderzoek is er ook een enquête afgenomen onder 100 Nederlanders. Driekwart van de respondenten vindt het een goed idee dat het bestuur voor 30% uit vrouwen zal bestaan. Maar slechts de helft van de respondenten vindt dat het verplicht(!) moet zijn om aan het quotum te voldoen. Vindt u dat het een verplichting moet zijn en dus een wet moet worden ingevoerd? We zullen het zien in 2020.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *