Randstad ziekenhuizen kunnen niet goed omgaan met geld

De kosten van ziekenhuizen stijgen veel sneller dan de omzet in 2016.  Uit recent onderzoek blijkt dat het voornamelijk komt door de grote Randstedelijke ziekenhuizen. De grote jongens kunnen nog is wat leren van de kleintjes.

Door: Nick Elshof

Nederlandse ziekenhuizen worden voortdurend geconfronteerd met complexe situaties. Hierdoor worden ziekenhuizen blootgesteld aan allerlei nieuwe risico’s, zoals de invoering van marktwerking, veranderende financieringssystemen, technologische en medische ontwikkelingen.

Ziekenhuizen moeten hun bestaansrecht bewijzen door de kosten van de aangeboden diensten te dekken tegen de afgesproken vergoeding van een dienst. Ziekenhuizen moeten dus eigenlijk winstgevend zijn om voort te kunnen bestaan.

 

Er zijn meerdere oorzaken waardoor de kosten van ziekenhuizen zijn gestegen ten opzichte van de omzet. De werknemers van ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld een cao loonsverhoging gekregen, maar er is ook flink geïnvesteerd in apparatuur en nieuwe gebouwen. Ook stijgt het aantal patiënten en chronisch zieken ieder jaar. Hierdoor is er weer meer specialistisch medisch personeel nodig en dure geneesmiddelen, waardoor de kosten nog meer stijgen.

 

Uit onderzoek blijkt nu dat de kosten van kleine streekziekenhuizen gemiddeld met 0,3% stijgen terwijl de kosten van grote randstad ziekenhuizen gemiddeld met 1,7% stijgen in 2016.

Misschien moeten de financiële afdelingen van de randstad ziekenhuizen maar eens meekijken bij de financiële afdeling van de streekziekenhuizen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *