Drones in de zorgsector?

Wat gebeurt er als de verpleegster wordt vervangen door een drone? De personeelskosten stijgen waardoor de zorginstellingen in financiële problemen terecht komen.

Door: Wing Yu Wong

EY beweert dat er maar liefst 40% van de zorginstellingen in 2016 rode cijfers schreef. Dit is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. In 2015 was dit nog maar een kwart. Ik heb onderzocht of de financiële resultaten van zorginstellingen negatief zijn.

Uit mijn onderzoek, waarbij een steekproef is gebruikt, is gebleken dat circa 30% van de zorginstellingen in 2016 verliezen heeft gemaakt, maar dat dit in 2015 zelfs nog meer was. Dit is in tegenstelling met wat EY heeft geconstateerd. Wel worden de rode cijfers veroorzaakt door de hogere en steeds stijgende personeelskosten.

Zorginstellingen werken voornamelijk met mankracht, waardoor de grootste kostenpost uit personeelskosten bestaat. Tegenwoordig wil men ook drones samenstellen die de medicijnen, pantoffels of een glaasje water brengen en die ook nog eens je hartslag komen meten in ziekenhuizen. Moeten we de mens echt gaan automatiseren om de kosten terug te dringen?

Robots hebben geen rust nodig net als mensen, maar incidenteel ontstaan er wel heftige onderhoudskosten, leidt het automatisering van de zorgsector wel tot een besparing van de kosten en is dit überhaupt wel haalbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *