Arbeidsmigranten – Weinig aanbod van huisvesting

Rotterdam biedt niet genoeg huisvesting aan de arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn ontevreden over de kwaliteit en het aanbod van de woningen die zij krijgen. In 2012 is de Nationale verklaring huisvesting EU-arbeidsmigranten getekend. Hierin staan afspraken wat betreft de huisvestingen voor arbeidsmigranten. Maar past gemeente Rotterdam deze afspraken daadwerkelijk toe?    

Door: Sara el Khechabi          12 februari 2018

In 2012 is de Nationale verklaring huisvesting EU-arbeidsmigranten getekend. Hierin staan afspraken en wat de betrokken partijen moeten doen om het aanbod van huisvesting te kunnen verbeteren. De verklaring is toegepast, omdat er geen genoeg aanbod was wat betreft huisvesting en de kwaliteit van de woningen waren zich slecht. Elk jaar stijgt het aantal werknemers met een nationaliteit van de Europese Economische ruimte (EER). Deze werknemers willen zo snel mogelijk een woning kunnen krijgen. Ook moet gemeente Rotterdam weten dat Nederland deze arbeidsmigranten nodig heeft voor de Economie van Nederland.

Gemeente Rotterdam was de afgelopen jaren bezig met het verbeteren van het aanbod van huisvesting voor arbeidsmigranten. Alleen heeft de gemeente geen duidelijke richtlijnen waardoor de afspraken die in de verklaring staan vermeld niet daadwerkelijk zijn toegepast.

Daarom zal er misschien in de toekomst een duidelijke richtlijn worden vastgesteld wat betreft de afspraken. Tijdens het onderzoek is er een enquête afgenomen onder 40 arbeidsmigranten. Het overgrote deel van deze arbeidsmigranten is zeer ontevreden over het aanbod en de kwaliteit van de woningen. Vindt u ook dat de gemeente Rotterdam zich hier beter in moet verdiepen in het aanbieden van huisvesting. We zullen het hopelijk zien  in de toekomst.

Een arbeidsmigrant die hard aan het werk is en toch geen woning kan krijgen.

Eén reactie

  1. j.n.m.zomer@hhs.nl

    Een belangrijk maatschappelijk probleem aan de orde gesteld in dit onderzoek. Ook voor de gemeente Rotterdam hoort het nakomen van afspraken belangrijk te zijn. Ik hoop dat dit onderzoek inderdaad aanleiding zal zijn de benodigde richtlijnen op te stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *