Winststuring bij ziekenhuizen, je zou toch bijna denken van wel…

Als we het hebben over winststuring, denken we al snel aan frauderend gedrag. Als men denkt aan de ziekenhuizensector is het laatste wat men denkt dat zij aan winststuring doen.

Door: Yasmina el Majdoubi

De afgelopen jaren gaat het er bij veel ziekenhuizen slecht aan toe. Veel ziekenhuizen staan op het punt dat ze net niet omvallen of dat ze moeten fuseren met een ander ziekenhuis die het wel goed doet op de markt. Ziekenhuizen willen graag blijven bestaan en daar moeten zij heel veel voor doen. Zij kunnen bezuinigen, maar zij kunnen ook aan winststuring doen.

Winststuring houdt in dat men de resultaten zo goed mogelijk laat lijken, bijvoorbeeld door te variëren met afschrijvingstermijnen. Na onderzoek verricht te hebben naar ziekenhuizen kan ik concluderen dat ziekenhuizen niet doen aan winststuring door het laten variëren van afschrijvingstermijnen. Of ziekenhuizen helemaal niet aan winststuring doen kan ik niet uitsluiten, omdat er alleen onderzoek is gedaan naar één element van winststuring: het variëren in afschrijvingstermijnen.

Mijn verwachting voordat ik aan het onderzoek begon was dat meer dan de helft van de tien onderzochte ziekenhuizen aan winststuring doen door hun afschrijvingstermijn te laten variëren. De uitkomsten van het onderzoek komen niet overeen met mijn verwachting. Bij één ziekenhuis zijn symptomen voor winststuring geconstateerd, doordat de afschrijvingstermijnen in twee verschillende jaren een behoorlijke afwijking vertoonden.

 

Eén reactie

  1. Wat ik nog aan dit onderwerp mis, is de ethische kant van winststuring. Is het acceptabel als ziekenhuizen aan winststuring doen? Als instelling die veelal gefinancierd wordt uit publieke middelen zou een ziekenhuis mijns inziens volledig transparant moeten zijn. Winststuring hoort daar niet bij. Een interessant onderwerp voor vervolgonderzoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *